Szabaduljunk a lábizzadástól 1.

A nyár és a kánikula sok kellemes dolognak a szezonja, de be kell vallanunk, hogy van néhány kellemetlen dolog is, ami ilyenkor tetőzik. Az izzadás és a testünk tisztán tartása a nagyon meleg időben bizony nem könnyű, pontosabban van néhány tünet, amelyet kordában tartani nagyon nehéz.

Nem közvetlen körömtéma, de ha arra gondolunk, hogy a nyári időszakban sokkal jobban szem elé kerül a láb, mégis ide kapcsolódik. A lábizzadás – főleg azoknak, akiknek a végtagjai nagyon izzadósak – nem csak nekünk kellemetlen, de a környezetünknek is, sőt, néha még veszélyekkel is járhat.

Ugyanakkor az sem túl egészséges, ha visszafojtjuk, elnyomjuk az izzadást, hiszen akkor a feladatát nem tudja ellátni, és a kísérőjelenségei is hiányozni fognak a szervezetünknek. Pontosan itt arra gondolok, hogy egyrészt nem hűti a testet, ha nincs, másrészt nem tudja megszabadítani a szervezetünket egy csomó méreganyagtól.

A lábizzadás megszüntetése helyett érdemes olyan trükköket megtanulni, amelyek segítségével a kellemetlen tünetek következményeit előzhetjük meg.

 

Szabaduljunk a lábizzadástól
A kép csak illusztráció!

Lábfürdők

A lábizzadás mérséklésének, és a láb fertőtlenítésének-szagtalanításának egyik legősibb, legegyszerűbb és legolcsóbb módja a szódabikarbónás lábfürdő

Egy lavór kellemesen meleg vízbe tegyünk egy-két evőkanál szódabikarbónát, ami nagyon kellemesen fel is puhítja a a bőrt. Tehetünk mellé sót és illóolajokat is ízlés szerint.

Hasonlóan jó szolgálatot tehet az ecetes lábfürdő, hiszen az ecet fertőtlenít, összehúzza a pórusokat, és a bőrön maradva is egy darabig megakadályozza az izzadság elbomlását. Hasonlóan összehúzó fürdő készíthető zsályateával, amely még az izzadságmirigyek működését is szabályozza, de a szimpla fekete tea csersavtartalma is jó szolgálatot tehet. A zsálya nem csak lábfürdőnek jó, a fürdővízbe is nyugodtan tehetünk, így más területeken is szabályozza a kiválasztást. A legegyszerűbb, ha tüllzacskóba tesszük a szárított leveleket, rákötjük a kád csapjára és azon keresztül engedjük a fürdővizet.

Hogy később se legyen kellemetlen

Egy kellemes lefekvés előtt lábfürdő után éjszakára kenjük be a lábunkat „kondicionáló olajjal”. Ehhez valamilyen bázisolaj és levendula, rózsa vagy kakukkfű illóolaj szükséges. Cseppentünk a kezünkbe egy cseppet a bázisolajból (mandula, kendermag, kókusz olaj), majd erre cseppentsünk egy-két cseppet a kiválasztott illóolajból. Dörzsöljük el a tenyerünkben, majd simítsuk át vele a lábunkat. Akkor működik, ha rendszeresen használjuk.

Kategória: Műköröm cikkek

 

<< vissza géllakk blog főoldalára

 

Blog értesítő

Bezárás

{{ctrl.message}}