Te is rosszul mosol kezet?

A téli időszakban különösen fontos a kéz higiéniéja. Nem csupán azért, hogy ápoltak maradjunk – hanem mert az egyszerű kézmosással megvédhetjük magunkat a cseppfertőzéses betegségektől.
Sokat foglalkoztunk már  helyes kézápolás szabályairól. Az első lépésről azonban általában elfeledkezünk: mégpedig a kézmosásról. Te hogyan mosol kezet? És mit használsz? Szappant vagy folyékony kézmosót?
Lassan elérkezünk a késő őszi, nedves, hideg időszakhoz. Az autóbuszon, az iskolában, a munkahelyünkön – és általában mindenhol – náthásak az emberek, tüsszögnek és köhögnek, vírusokat, baktériumokat terjesztve. A kórokozók rátelepednek a közlekedési eszközök kapaszkodóira, az üzlet bevásárlókocsijaira, az ajtókilincsekre, vagy a munkahelyi telefonokra.

Nos, ebben az időszakban különösen fontos a kéz higiéniéja. Nem csupán azért, hogy ápoltak maradjunk – hanem mert az egyszerű kézmosással megvédhetjük magunkat a cseppfertőzéses  betegségektől.
 

Mikor mossunk kezet?

Mindig, amikor hazaérkezünk. Emellett kötelező evés előtt, főzés előtt és után; toalett és pelenkacsere után; ha pénzt veszünk a kezünkbe; ha levisszük a szemetet; ha tömegközlekedéssel utazunk; ha orvosnál voltunk; ha a kutyánkat, macskánkat simogattuk.

 

A helyes kézmosás

Ki hitte volna, de az a helyzet, hogy a legtöbb ember rosszul most kezet. Sokan úgy hiszik, ha csak gyorsan-gyorsan, vízzel leöbítik, már tiszta is. Sajnos tévednek. A hatékony kézmosás szappannal történik, alapos és hosszan tartó. Miután beszappanoztuk a kezeinket, végig kell dörgölni a tenyerünket, az ujjaink között, a kézhátunkat, a kézfejünket, a nagyujjunk párnáját, és a csuklónkat is. A kézmosás tartson 30 másodpercig (ennyi a Boci boci tarka első két versszaka).

 
A kezet meg is kell törölni!

Sokan nem szeretik megtörölni a kezüket, pedig ez is lényeges lépés, különösen télen! A nedvesen maradt kéz gombásodást, hideg időben a bőr kiszáradását, kirepedezését okozhatja. Amennyiben nyilvános mosdóban tartózkodunk, és választhatunk, jobb, ha papírtörlővel töröljük meg a kezünket. Az elekromos kézszárító ugyanis nemhogy csökkenti, hanem növeli a kezünkön lévő baktériumok számát. Az otthoni törülközőket pedig hetente cseréljük le.
 

Meleg vagy hideg víz?

A forró vizes kézmosás csak irritálja és szárítja a bőrt, a kórokozók szempontjából viszont nincs jelentősége. Ugyanis elpusztításukhoz legalább 60-70 Celsius-fokos víz kellene, azt viszont már nem viseljük el. A legjobb, ha a bőrnek kellemes, langymeleg vizet választunk. 
Szappan vagy folyékony szappan?

A válasz egyértelmű: szappan. A szappan és a folyékony szappan egyaránt hatékonyan pusztítja el a baktériumokat a kezünkről. Viszont van egy jó nagy különbség a kettő között: ez pedig az áruk. A folyékony szappan 7-15-ször annyiba kerül, mint a szappan! Ráadásul a szappan sokkal környezetkímélőbb, a csomagolása miatt. A folyékony szappan műanyag borítása tudniillik kb. 300-500 év alatt fog lebomlani.

Sokan úgy vélik, a kéz bőrének kíméletesebb a folyékony szappan. Tévedés: a szappanok között bőségesen válogathatunk olyan illat-, és adalékanyagoktól mentes, glicerint és természetes olajokat tartalmazó, kézműves vagy gyári szappanok közül, amelyek nemhogy szárítják a kéz bőrét, hanem még  speciális problémák kezelésére is alkalmasak. 


 
Kell-e használni fertőtlenítő hatású szappant?

Átlagos körülmények között nincs rá szükség. Az egyszerű, szappanos kézmosás bőven jó, sőt. Néhány kézmosószerben található antibakteriális vegyi anyag egyenesen káros: azáltal  okoznak egészségügyi problémát, hogy megsemmisítik a testünkön élő hasznos baktériumokat is.

 
A hideg időszakban ne feledkezzünk meg a kézkémről sem!

A kézmosás nagyon fontos dolog, ugyanakkor törekedjünk józan egyensúlyt teremteni ezen a téren is. Túlzásba vitele kiszáríthatja a bőrünket, különösen ha ez párosul gyakori, gumikesztyű néküli mosogatással. Télen viseljünk kesztyűt! És mindig legyen a kezünk ügyében kézkrém!

Kategória: Műköröm cikkek

 

<< vissza géllakk blog főoldalára

 

Blog értesítő

Bezárás

{{ctrl.message}}