Ápolt lábak az ünnepekre – otthoni pedikűr

Ha nincsenek komolyabb problémák a talpunkkal, nem kell azonnal pedikűröshöz rohanni. Egy hosszú, fárasztó nap után kényeztesd magad lazító lábfürdővel.
Jó néhány hónapja már annak, hogy szandálba bújva mutogattuk csinos lábainkat. Pirosra lakkozott lábkörmeinkről rég elfeledkezett a nyár; a téli hidegben meleg zokniba, majd meleg csizmák, bélelt cipők rejtekébe bújtatjuk tappancsainkat. Olyannyira, hogy néha magunk is elfeledkezünk róla.
 
Nos, ha az ősz folyamán még nem tettük meg, ideje gondolni a lábfejünkre is. Egyrészt, mert az ünnepek között gyakran lazítunk szaunában, fürdőben. Másrészt pedig: kedvesünk, férjünk kedvéért érdemes tetőtől talpig rendbe tenni magunkat. Csak úgy, a karácsonyfa alá... Nekünk is jó érzés, hogy teljesen rendezettek, ápoltak vagyunk az ünnepen.  
 
Ha nincsenek komolyabb problémák a talpunkkal (tyúkszem, mélyen berepedezett bőrkeményedés) nem kell azonnal pedikűröshöz rohanni. Egy hosszú, fárasztó nap után, amikor jól átfagyott a lábad, és végre lekerült rólad a csizma, kényeztesd magad lazító lábfürdővel. Kapcsold be a kedvenc sorozatodat... Közben szépen elvégezheted a lábápolást.


 
Géllakk eltávolítása
 
Elsősorban, ha lenőtt géllakk van a lábkörmeiden, szabadulj meg tőlük. Ehhez a művelethez mindenképpen speciális, tip- vagy géllakk leodószert kell beszerezned! Itt válogathatsz termékeink közül! Emellé szükséged lesz vattadarabkákra és alufóliára is.
 
Bufferrel reszeld meg egy kicsit a géllakk felületét, hogy a leoldószer jobban be tudjon szívódni. A vattadarabkát alaposan itasd át lemosóval, helyezd a körmödre, és rögzítsd az alufóliával. 10-15 percig hagyd a körmödön. Az oldószernek köszönhetően a géllakk megpuhul. A meglazult réteget kapargasd le bőrfeltoló kaparó segítségével – olyan állagúnak kell lennie, hogy szinte lepereg a körömről.
 
Ha ezután még marad rajta némi géllakk-maradvány, reszelgesd le buffer segítségével. A géllakk helyes leoldásáról ebben a bejezésünkben olvashatsz bővebben!  
 
Áztatás

Ezt követően helyezz egy rosszabb, nagyobb törülközőt (vagy lepedőt) a földre, és tegyél rá egy meleg vízzel teli lavórt. A víz olyan meleg legyen, ami kellemes a lábadnak, testednek.


 
A vízbe tehetsz antibakteriális hatású folyékony szappant; fürdősót; szódabikarbónát. Télen eleve szárazabb a bőrünk – jót tesz az is, ha hidratáló olajat, vagy testápolót nyomsz a vízbe. Esetleg kényeztetheted magad gránátalma és füge illatú áztató tablettával, amely tisztítja, nyugtatja a láb bőrét, véd a baktériumok ellen, ráadásul dezodoráló hatású is. Körülbelül 15 percig áztassuk lábainkat.
 
Áztatás után töröljük szárazra. A lábujjaink között is, a gombásodás megelőzése végett.
 
Elhalt bőr eltávolítása

Amikor a víz hatására már felpuhult a bőröd, megszabadulhatsz a sarkon és a talpon keletkezett elhalt bőrrétegtől. Ha csak nem vagy pedikűrös, nem ajánljuk, hogy pedikűr kést használj – könnyen túlvághatsz az elhalt hámrétegen. Inkább használj fém sarokreszelőt (vastagabb réteg eltávolítására ajánlott), hagyományos, smirgliszerű reszelőt, vagy habkőt. Ebben az ügyes kis eszközben a sarokreszelés minden fontos elemét megtalálod.


 
Körömnyírás

Alaposan tisztogasd meg a körmeidet az alattuk-mellettük felgyűlt piszoktól. Ez nem csak esztétikai szempontból fontos, hanem a lábgombásodás megelőzése miatt is. Ezután körömollóval vagy körömcsipesszel vágd le a körmeid. A lábujjak körmét sose vágd túlzottan vissza, és a széleit sem szabad lekerekíteni. Meg kell hagyni egyenesen, méghozzá majdnem olyan magasan, mint amekkora maga a lábujj. Végül körömreszelővel vagy erősebb bufferrel reszelgesd a körmöd széleit simára, nehogy később kiszakítsa a harisnyádat.
 
Utolsó simítások

Ha mindennel elkészültél, jöhet a lakkozás – vagy géllakkozás, ha van otthon UV- vagy LED lámpád. Egy egyszerű, átlátszó körömlakk is ápolttá varázsolja a lábadat.
 
Végezetül pedig ne felejtsd el lábápoló krémmel alaposan bekrémezni a lábadat. Ha túl száraz a talpad bőre, kend be vastagon, és húzz rá pamutzoknit éjszakára.

Kategória: Műköröm cikkek

 

<< vissza géllakk blog főoldalára

 

Blog értesítő

Bezárás

{{ctrl.message}}